[ #1PERCLEAN ]

“Nincs idő … Nincs rá pénz … Nincs engedély …Nem jó … Nem kivitelezhető … Felesleges …Nincs, aki megcsinálja … Nem jó megoldás, … Nem megvalósítható …”

Mit gondolsz, ezek a válaszok valós indokok az elutasításra, vagy csak kifogások?

Minden változás „fáj”, minden új megoldás bevezetéséhez erőforrás kell. Valakinek, valamikor, valamiből, valahogyan, valamikorra. Te ismered a „Valakit”? Gyakran halljuk ezt a választ, ha nincs felelőse egy feladatnak, egy területnek.

Lehet, hogy nincs idő a bevezetésre, nincs ember, nincs pénz vagy akár még feleslegesnek is tűnik a megoldás … viszont NE feledkezz el arról, hogy aki beadta az ötletet és a megoldást, fontosnak tartotta, mert valószínű, hogy nap mint nap bosszantotta, akadályozta, hátráltatta a munkában.

Ha gyorsan elintézzük, és a „legegyszerűbb módon” elutasítjuk a beadott dolgozói ötletet, a probléma holnap is hátráltatni fogja a kollégát, ami hatással lesz a hatékonyságára, minőségre, és ami fontosabb, a morálra.

Lásd meg, hogy ha a megoldás még nem is a legjobb, a probléma valós. A megoldáson még lehet alakítani, fejleszteni, viszont egyet nem szabad: semmit se csinálni.

Közös feladatunk, hogy problémákat tárjunk fel és oldjunk meg együtt.

Segítsd, támogasd és fejleszd a kollégákat. Legyen mindenki problémafeltáró, megoldás kereső. A megvalósítás megszervezése már vezetői feladat és kötelesség.

Persze mérlegelni kell az értékét, hasznát, költségcsökkentő, hatékonyságnövelő vagy akár minőség javító hatását. Számszerűsíteni kell. Nem lehet mindent? De igen! Vannak tapasztalati modellek, költségelemzések, amiket felhasználva alá lehet támasztani a jó ötletek megvalósítását.

Hatékony dolgozói ötletrendszer kialakításában, jelenlegi rendszeretek fejlesztésében szakértői csapatunk tud segíteni, keress minket!

Egyre kérünk: ne dobd ki a dolgozói ötletet, mert mindegyik értékes!

Szerző: Kesztler Róbert