Másként: mit kell tennünk azért, hogy ne adjuk fel.

 

1. Jó eszköz

Egy profinak szinte mindegy lehet az eszköz. Nézzünk csak meg egy videót arról, hogy hogyan játszik egy profi gitáros egy filléres hangszeren. A kezdőnek ugyanez az eszköz meg tudja keseríteni az életét. Mivel kezdő, nem tudja elkülöníteni, hogy az elakadásaiért mekkora részben felelős az eszköz, és mekkora részben ő maga. Persze az sem jó, ha mindenért az eszközt hibáztatja. Ezért is fontos, hogy egyértelműen olyan eszközt használjunk, ami nem gátol minket a fejlődésben.

 

2. Jó módszer

A jó módszer garantálja, hogy hamar látható eredményt lehessen elérni. Nagyon sokan hajlamosak vagyunk rövid idő után feladni, ha nem kapunk külső megerősítést. Hogy mi számít rövid időnek, az életkortól, személyiségtől, a tevékenységtől és még számos dologtól függ. Például ezért vannak a karatéban övek, hogy már néhány hónap után sikerülhessen az első komolyabb akadályt legyőzni.

 

3. A tökéletlenség elfogadása

Ha az első pillanattól kezdve a tökéletességet hajszoljuk, hamar frusztráltak leszünk. Jó tanácsnak tartom, amikor egy zenetanár azt mondja, hogy bármit is rontottál el, menj tovább. Ha megállsz, rágörcsölsz, elveszik, amiért csinálod az egészet.

 

4. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Ennél kevés jobb tanácsot lehetne adni. El kell felejteni az őstehetség-elméletet, a zseniket. Ha vannak is ilyenek, mi nem közéjük tartozunk. Viszont, ami tény: gyakorlással bármit el lehet sajátítani kellően jó szinten.

 

A gyakorlatban

Hadd adjak egy példát az előbb leírtakra. Nemrég elkezdtem Rubik kockázni. Ebben az esetben a jó eszköz csak egy kis utánajárást, és nem vagyonokat igényelt. A választásom a YuXin Little Magicre esett. Abból is a stickerless kivitelre. Ha valaki még csak Rubik márkával találkozott, nem kis meglepetést okozhat számára egy $5 alatt megvehető kocka. A kockával ismerkedők legnagyobb része talán azért hagyja abba a próbálkozást, mert a kockája nem forog. Biztos meg lehet oldani, hogy működjön, de elmúlt az az éra, amikor még úgy vásároltunk, hogy majd otthon szétszedjük-összerakjuk, és jó lesz.

A jó módszer nem más volt, mint az, amely mindössze 4 algoritmus ismeretét feltételezi. Nem gyors, de ki lehet vele rakni a kockát. Aztán később annyi algoritmust tanulsz mellé, amennyit akarsz, de nem adtad fel azért, mert még papírról sem tudtad kirakni a kockát a bonyolult módszer miatt.

Igen, előfordult nem egyszer, hogy szerintem azt csináltam, amit kellett, de nem azt az eredményt kaptam. Ilyenkor el kell fogadni, hogy nem a matematika hibázott, hanem valamit a felhasználó rontott el. Aztán idővel egyre ritkábban történik meg.

Meglepően keveset kellett ahhoz gyakorolni, hogy fejből ki tudjam rakni a kockát. Itt is igaz, a lean alapelv: csak azt tudod fejleszteni, amit mérni is tudsz. A mérésre a Twisty Timert használom, ami egy szuper alkalmazás. Szépen látszik a fejlődés benne. Azt már most látom, hogy közelébe sem lehet menni a profiknak. Egy lelkes amatőr be tud férni 1 perc alá (sub-60) viszonylag könnyen, viszont a sub-30 már megkíván akár egy év intenzív munkát.

Szóval világbajnok nem leszel, de jól szórakozni, és készséget fejleszteni tökéletesen lehet a fenti tanácsok megfogadásával.

 

Frissítés

A bejegyzés megjelenése után néhány nappal megérkezett a YuXin Kylin V2 M (azaz mágneses). Ez még mindig a budget kategória ($10 alatt), de olyan, mint amikor az ember először ül pontos váltójú autóban. Előtte nem hiányzott az érzés, hiszen még nem találkozott vele. De az első pillanatban beáll a standard, és már nem is értjük, hogyan bírtuk ki előtte.

Szerző: Kosztolányi János