A lean jelenleg a legnépszerűbb vállalatszervezési filozófia, termelés- és szolgáltatásfejlesztési eszköztár, bátran mondhatjuk, hogy a jövő professzionális gondolkodásmódja.

A lean alapját, a Toyota Termelési Rendszert (TPS – Toyota Production System) a Toyota gyárban tökéletesítették a 20. század kezdete óta. Az egymástól független termelési alapelvek, és módszerek rendszerré formálása az 1950-es évektől gyorsult fel. A világ az 1973-es olajválság kapcsán figyelt fel a Toyota eredményeire. A TPS működésének első publikálására 1977-ben került sor egy cikk formájában. Ezt követte számos könyv, amelyek elsősorban japánul jelentek meg.

A lean kifejezést először az MIT kutatócsapata használta az 1980-as évek végén a Toyota termelési rendszerének jellemzésére. Ekkor indult el a lean világhódító útjára. Az 1990-es években először az autógyárak, majd hamarosan az elektronikai és egyéb gyártó vállalatok kezdték alkalmazni az egyre ismertebbé váló elveket és módszereket. Hamarosan a gyártó cégek szolgáltató részlegein és a szolgáltató cégeknél is megkezdték a lean alkalmazását, mivel felismerték, hogy az alapelvek nem azért működnek, mert a folyamatokban termék keletkezik. Néhány évnek el kellett telnie, amire kezdett jól láthatóan körvonalazódni a szolgáltatási lean, és megalkották a lean iroda, lean adminisztráció, lean IT, lean logisztika stb. szókapcsolatokat.

Az Egyesült Államokban jelenleg leginkább az egészségügyben történő bevezetésre koncentrálnak. Itthon néhány évvel lemaradva a bankok és biztosítók alkotják a lean alkalmazók közé újonnan belépők táborát. A hazai autógyárak és nagyobb autóipari beszállítók kivétel nélkül alkalmazzák a lean módszertant. Az egyéb nagy gyártó cégek között is jelentős próbálkozások találhatók. Szerencsére egyre gyakrabban találkozunk olyan kis- és középvállalkozással, amely szintén a lean elvek alkalmazása mellett tette le a voksát.

A kérdés többé már nem az, hogy alkalmazzuk-e a leant, hanem az, hogy mikor kezdjük el, és ez a döntés komoly hatással lehet a piaci versenyben elért pozíciónkra.