Sokszor hallottam már, miszerint leanezni csak egy bizonyos cégméret fölött van értelme. Ráadásul az ebben való hitet erősíti a nagyon sok multi saját elnevezésű lean rendszere. Mercedes-Benz Produktion System, Bosch Production System stb. Az is igaz, hogy a nagy komplexitású rendszer szálainak szétfésülése, és helyes újra összefonása nagyobb fejlődési potenciált rejthet magában, mint egy kis cégnél megvalósuló hasonló tevékenység.

De! Ezek nem zárják ki, hogy közepes és nagy cégen kívül mások számára is előnyös legyen a lean filozófiára való áttérés! Gondoljunk csak bele azokba, akiket „elkapott a gépszíj”, akiknek nem csak a munkájuk a lean, de a hobbijuk is, és otthon is leaneznek. Ez pedig egyedülálló fanatikus leanesek esetén azt jelenti, hogy akár 1 fő is törekedhet a folyamatainak fejlesztésére. Ha ugyanez az ember egyéni vállalkozó, akkor már el is értünk a hagyományos vélekedés megcáfolásához.

Ne ugorjunk ekkorát. Egy nem rég hallott statisztika szerint a termeléssel foglalkozó hazai kis cégeknek jellemzően jelentősen kevesebb az egy főre jutó árbevétele, mint a hasonló tevékenységet végző nagyobb méretű cégeknek. Ha ugyanazon a(z ideálishoz közeli) piacon tevékenykedik egy kisméretű cég és egy nagyméretű vetélytársa, akkor ez jelenti azt is, hogy a kisebbnek valójában még nagyobb szüksége is van a folyamatainak folyamatos fejlesztésére, mint a nagyobb konkurensnek.

Emiatt az érintett mikro- és kisvállalatok számára összegyűjtöttem néhány támogató érvet:

  • Egy kisméretű vállalatnál az irányváltásokat sokkal könnyebben lehet megoldani, mint egy nagy cégnél. Igaz ez a stratégia és a szemlélet változtatásával kapcsolatos döntésre is, de a kiigazító irányváltásokra is.
  • Könnyebb, közvetlenebb kommunikáció a vezetők, tulajdonosok és a munkatársak között.
  • A lean szellemiség meghonosítása és a lean fejlesztések jellemzően nem a kifejezetten költséges kategóriába esnek. Ez nem tűnik előnynek ugyan, de ha a költséges beruházások esetével állítjuk párba, akkor itt nincs hátrányuk.
  • A kisebb szervezet miatt kevesebb fejlesztést akadályozó érdekütközés képzelhető el.
  • Kevésbé szabályozott működésűek, rugalmasabbak és így egy-egy alacsonyabb terheltségi időszakban van lehetőség azonnal reagálni és tréningre, vagy folyamatfejlesztésre fordítani a munkaidőt.
  • Utolsónak a tőzsdét említeném. Amelyik vállalat jelen van, annak különböző jelentési időszakokra nézve kell egyre nagyobb profitot termelnie. Ez az időszak tőzsdéjétől függően negyedéves, féléves is lehet akár. Ez a fejlesztésekre rossz hatással van, hisz arra ösztönzi a nagy cégeket, hogy ne hosszútávon gondolkodjanak, hanem olyan fejlesztéseket válasszanak, melyek negyed-fél éven belül megtérülnek. Ezzel ellenben a kis cégek sokkal szabadabban dönthetnek olyan fejlesztések mellett, ami csak évek múltán hoz majd csak profitot.

Nem tagadom, ezek mellett vannak hátrányaik is. Elég csak egy-egy fejlesztésben a kisebb méret miatti kisebb potenciálra gondolni, vagy esetleg az alacsonyabb mértékű árbevétel miatti nehezebben megengedhető tréningekre és tanácsadásra.

Mindezeket két személyes élménnyel egészíteném ki. Néhány hónappal ezelőtt egyik ismerősöm telefonált mellettem. Történetesen egy mikrovállalat tulajdonosáról van szó. Lehetetlen volt nem meghallani a problémát, amit az egyik ügyfelével beszélt meg. A fejemben egyből kirajzolódott egy rendszeresen időt rabló és kellemetlenséget okozó probléma, aminek a kiküszöbölésével kapcsolatban könnyen megvalósítható fejlesztést vizionáltam. Néhány kérdéssel feltártuk a jelenállapotot, és egészen jól tippeltem. Magát a fejlesztési javaslatomat könnyedén megvalósíthattam volna néhány óra alatt, de egyetértettünk a barátommal abban, hogy jobban jár, ha mentorálom és ő keresi és csinálja meg a saját megoldását. Így eltartott néhány hétig, de a lényeg a dupla nyereség. Kész lett a fejlesztés és megvan az ismerősöm fejlődése is. A probléma pedig azóta nem fordul elő. Emellett nem csak a veszteségek csökkentek, de jobb minőségű lett az üzleti szolgáltatása, és ezen keresztül több profitot is remélhet.

Egy másik élményem egy tizen pár fős termeléssel foglalkozó vállalattal kapcsolatos. A tulajdonos 4-5 évvel ezelőtt hallott először a leanről. Azóta jó néhány szakmai könyvet elolvasott, időt és pénzt fektetett tréningekbe, tanácsadóba és a fejlesztéseibe. Ezek következtében a termelékenység több, mint megkétszereződött, az átfutási idő a töredékére csökkent, és a folyamat megbízhatósági szintje elképesztően nagyot ugrott. Emellett a vállalati kultúra más, mint szinte bármelyik hasonló cég kultúrája. Döbbenetes hatás.

Tehát a kérdés, nem kérdés. A legkisebb gazdasági vállalkozásnál is érdemes feltenni a lean szemüveget.

Szerző: Nika Tamás

Lépjünk kapcsolatba!

Örülünk, hogy felkeresett bennünket! Kérjük, töltse ki az alábbi mezőket, és küldje el számunkra az üzenetét!

X
Írjon nekünk!