A Másvalaki Problémáját (MVP) Douglas Adams ötrészes trilógiájának harmadik részéből ismerhetjük. Szinte mindig pejoratív értelemben tűnik fel. Valaki nem foglalkozik egy problémával, mert arra vár, hogy majd más megoldja. „Ez nem az én problémám, ez Másvalaki Problémája.”

Ugyanakkor érdemes azon elgondolkodni, hogy néha bármennyire is csábító, nem szabad megoldanunk egy problémát, de még csak javasolni sem megoldást, ha nem ez a feladatunk. Márpedig például egy mentornak vagy coach-nak nem ez a feladata.

A legrosszabb, ami történhet, amikor megoldást javaslunk, hogy elvesszük a gondolkodási és fejlődési lehetőséget, ugyanis egy probléma megoldási folyamatának két eredményterméke van: a megoldás és a tapasztalat. Ha hosszú távon gondolkodunk, be kell vállalnunk, hogy egy probléma megoldása tovább tart, esetleg nem hoz olyan jó eredményt, mintha mi oldanánk azt meg, viszont megteremtjük a lehetőségét annak, hogy egy hasonló problémát a későbbiekben már ne nekünk kelljen megoldani. Ha nem bízunk a kollégáinkban, a körülöttünk lévő emberekben, és minden feladatot mi próbálunk elvégezni, az hosszú távon semmiképpen sem lesz kifizetődő.

A feladatunk tehát, hogy eldöntsük, hogy egy adott problémát nekünk kell megoldanunk, vagy akkor teszünk jobbat, ha segítünk valakit a probléma megoldásában. A segítség számos formát ölthet. Akár az is elég segítség lehet, ha a bizalmunkat kifejezzük azzal a személlyel kapcsolatban, akinek feladata a probléma megoldása, hiszen gyakran csak az önbizalom hiánya áll egy feladat megoldásának útjában. Az is segítség, ha nem engedjük, hogy a kolléga az első megérzésére hagyatkozzon, valamint, ha több megoldási javaslatot kérünk.

A fentiek alapján tehát döntsünk bölcsen, amikor egy megoldandó problémával találkozunk.

Szerző: Kosztolányi János