Lean workshop

Workshopjainkon minden esetben egy konkrét, aktuális vállalati problémát oldunk meg a résztvevőkkel közösen. A workshopok témáját gyakran egy lean eszköz bevezetése, testre szabása, működésének korrigálása, újraindítása adja. A cél kettős: a probléma szakszerű megoldása a résztvevők tudásának, tapasztalatának bevonásával, valamint a résztvevők képzése, a problémamegoldás folyamatának megismertetése.

A workshopokon átadjuk a szükséges elméleti alapokat, egy vagy több blokkban, a tréningmoduloknak megfelelően.

A többnapos workshopok napjai gyakran nem egymás utáni munkanapokon kerülnek megrendezésre, ugyanis gyakran szükség van házi feladatok megoldására, a tervezés során meghatározottak beszerzésére, kivitelezésére. Így egy néhány napos workshop megvalósítása akár több hetet is igénybe vehet. Természetesen, ha a téma engedi, akár 3-5 vagy többnapos workshopot is tarthatunk megszakítás nélkül.

A megadott témák természetesen csak példák, konkrét igény esetén a megrendelővel közösen kidolgozzuk a célnak megfelelő workshop tematikáját.

A megállapodástól függően a tréning résztvevői megkaphatják a Zsebedben a lean sorozatot vagy az Útmutató a lean gyakorlati alkalmazásához című könyvünket.

Néhány példa a workshop témájára:

 • Javaslati rendszer felülvizsgálata, elindítása: a módszer nagyon hasonló mindkét esetben. A különbség annyi, hogy meglévő javaslati rendszernél már fel tudjuk használni az előző rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat.
  A cél: egy működő és fenntartható javaslati rendszer létrehozása, mely a vállalat és a dolgozók számára egy kölcsönösen előnyös együttműködés keretin belül támogatja a folyamatos fejlesztést.
  A közös munka során mindenképpen érintjük a következő pontokat: aktuális állapot felmérése (bejárás, interjúk a kultúra és a termelési rendszer szintjének megismerésére), rendszerrel kapcsolatos alapelvek lefektetése, rendszer működésének megtervezése, javaslatok díjazásának meghatározása, felelősök kijelölése, szükséges eszközök (információs táblák, javaslatgyűjtő és nyomon követő eszközök, nyomtatványok, informatikai eszközök) meghatározása, megtervezése, marketing akció megtervezése, oktatási anyag elkészítése, rendszer indítása, nyomon követés, korrekciók.
 • 5S felülvizsgálata, bevezetése: szinte már sehol nem első próbálkozás az 5S bevezetése, ettől függetlenül az összes lépésen végig kell mennünk a fenntartható eredmény elérésének érdekében.
  A cél: egy tiszta, hatékony munkakörnyezet létrehozása, ahol a dolgozók jól érzik magukat, kényelmesen, biztonságosan és hatékonyan tudják végezni minőségi munkájukat.
  A közös munka során mindenképpen érintjük a következő pontokat: aktuális állapot felmérése (bejárás, interjúk a kultúra és a termelési rendszer szintjének megismerésére), 5S-stratégia létrehozása, célterületek kijelölése, számszerűsített célok meghatározása, részletes ütemterv elkészítése, kezdeti audit megtartása, oktatások megtartása, résztvevők körének kijelölése, a bevezetéshez szükséges összes részlet kidolgozása (eszközök, tevékenységek megtervezése, szabályok meghatározása, dokumentálása), bevezetés irányítása/támogatása, nyomon követés, korrekciók.
 • Átállásfejlesztés (SMED): a workshop során egy gép vagy gépcsoport átállási idejét csökkentjük a dolgozókkal közösen.
  A cél, hogy a meghatározott eszközökön az átállást rövidebb idő alatt meg tudják valósítani a termelési rendszer hatékonyságának növelése, a sorozatnagyság csökkentése érdekében.
  A közös munka során mindenképpen érintjük a következő pontokat: az aktuális termelési rendszer áttekintése, szükséges nyomtatványok létrehozása, feladatkörök tisztázása, átállás kamerás felmérése, átállás elemzése, átállás fejlesztése a SMED módszer lépéseinek segítségével, a szükséges eszközök meghatározása, megtervezése, az új folyamat dokumentálása, az új folyamat tesztelése, mérés, korrekciók.
 • Standard munka átalakítása, bevezetése: még kevés helyen végzik a műveleteket standard formában. Ahol már elérték ezt a szintet szükség lehet a meglévő standardok felülvizsgálatára, átalakítására. Ahol még sosem működött standard munkavégzés, el kell indítani a tevékenységet.
  A cél: a biztonságos, minőségi és lehető leghatékonyabb munkavégzés megteremtése szabályozott keretek között.
  A közös munka során mindenképpen érintjük a következő pontokat: a termelési rendszer és a kultúra szintjének megismerése, a cél számszerűsített meghatározása (kibocsátási ütem, dolgozók száma stb.), a műveletek részletes felmérése, a műveletek áttervezése, a szükséges eszközök meghatározása, megtervezése, a standard munka dokumentumainak létrehozása, a változtatások bevezetése, a műveletvégzők oktatása, a munkavégzés indítása az új módszer szerint, mérés, korrekciók.
 • Értékfolyamat-térképezés (VSM): a termelési rendszer folyamatainak, és egyéb tényezőinek felmérése.
  A cél: a felmérés után meghatározni a jövőállapotot és azt be is vezetni.
  A közös munka során mindenképpen érintjük a következő pontokat: a térképezés jelöléseinek tisztázása, a célterület pontos meghatározása, a térkép elkészítése, a szükséges adatok összegyűjtése, a problémák összegyűjtése, javaslatok kidolgozása a problémák megszüntetésére, jövőállapot-térkép elkészítése, megvalósítás megtervezése, szükséges eszközök meghatározása, megtervezése, bevezetés, oktatások, nyomon követés, korrekciók.
 • Kanban rendszer felülvizsgálata, indítása: meglévő kanban rendszernél fel kell tárni a működési problémákat, szükség esetén át kell tervezni a rendszert. Míg húzó rendszer hiányában, meg kell tervezni a teljes rendszert a szükséges eszközökkel együtt.
  A cél: egy hatékonyan és megbízhatóan működő fenntartható kanbannal vezérelt húzó rendszer kialakítása.
  A közös munka során mindenképpen érintjük a következő pontokat: az aktuális anyag és információáramlási rendszer felmérése, részletes értékfolyamat-térkép létrehozása, szükséges adatok összegyűjtése, kiértékelése, az előfeltételek szintjének vizsgálata, előfeltételek megteremtése, a rendszer működésének megtervezése, részletes szabályok megalkotása, dokumentálása, eszközök meghatározása, megtervezése (kanbanok, szupermarket, kanban postahelyek, kanban csúszdák, anyagszállító eszközök, termeléskiegyenlítő tábla), kanbanok számának meghatározása, oktatás, a rendszer indítása, korrekciók.
 • Gyártósor fejlesztése: a gyártósor fejlesztésének tevékenysége nagyon hasonlít egy új gyártósor tervezéséhez. Természetesen bizonyos kötöttségeket figyelembe kell vennünk, amit nem változtathatunk meg, de ilyen kötöttségek egy új gyártósor tervezése során is vannak.
  A cél: a kor elvárásainak megfelelő, lean elvek szerint felépített gyártósor létrehozása, ahol egyértelműen elkülönülnek a gyártósori és a gyártósoron kívüli dolgozók, és a hatékony munkavégzés eredményeképpen a gyártósor kibocsátása jelentősen meghaladja az áttervezés előttit.
  A közös munka során mindenképpen érintjük a következő pontokat: a műveletek részletes felmérése, ciklusidők meghatározása, operátorkiegyenlítettség-diagram elkészítése, problémák meghatározása, aktuális elrendezés felmérése, új elrendezések megtervezése, új műveletek meghatározása, anyagszállítási módszer megtervezése, ütemterv és akciólista elkészítése, új gyártósor kivitelezése, oktatás, mérés, korrekciók.