Konferenciák

MLBKT 26. Kongresszus (2018)

A 2018-as kongresszuson is előadott Kosztolányi János kollégánk. Az előadás címe Történetek az elmúlt 30 évből volt. Az előadásban a “lean előtti” idők vázlatos ismertetése után az utóbbi 30 év legfontosabb eseményeit ismertette. A szekció előadásait követően egy érdekfeszítő szakmai beszélgetésre került sor a lean múltjáról, jelenéről és jövőjéről.


MLBKT 25. Kongresszus (2017)

2017. november 15-én Kosztolányi János kollégánk a siófoki Hotel Azúrban tartott előadást A növekedés legfőbb gátjainak elhárítása a termeléstervezés új alapokra helyezésével címmel. Az előadásban ismertette az esetben szereplő cég által az utóbbi néhány évben bejárt utat, majd egy demón keresztül bemutatta, hogy a bevezetett megoldás a cég mely problémáira hogyan adott megoldást. Az előadás konklúziója, hogy többé már nem igaz, hogy a termeléstervezést nem lehet informatikailag jól támogatni. A siker kulcsa a lean szemlélet, a 21. századi informatikai lehetőségek, valamint a logisztikai és termelési tudás megfelelő kombinálása.


MLBKT 24. Kongresszus (2016)

2016. november 9-én Kosztolányi János kollégánk a siófoki Hotel Azúrban tartott előadást A termeléstervezés kihívásai, jó gyakorlata címmel. Az előadás első részében a nyáron elvégzett felmérés eredményeit ismertette a termeléstervezés hazai helyzetéről, a második rész arról szólt, hogy hogyan érdemes megközelíteni a termeléstervezést lean szemszögből, a harmadik részben pedig azt ismertette, hogy mit értek el a lean szemléleten alapuló termeléstervező megoldásuk segítségével.


MLBKT 23. Kongresszus (2015)

2015. november 11-én a Ramada Aurora Hotel & Resort Lake Balatonban megrendezett Tour de Logisztika kongresszuson kollégánk, Kosztolányi János a Lean trendek az irodától a gyárig szekcióban A lean jövője – A Toyota-kata címmel Kővári Róberttel, valamint Méréssel támogatott lean office fejlesztés egy bankban címmel Mészáros Zsolttal tartott két előadást.

A konferencián János mentoráltjai is jól szerepeltek, János pedig a második helyet érte el 4,8-as értékelésével a kongresszus előadói közül.


MLBKT 22. Kongresszus (2014)

A hazai lean járatlan útjai szekció

A szekció ismertetését jóval a november 12-i délután előtt kell megkezdeni. Bár az előadók ekkor tartották meg a prezentációkat, a munka jelentős része eddigre már lezajlott.

A szekció szervezését nyár elején kezdtük meg. Az elképzelés az volt, hogy szükségünk lesz néhány jó szakemberre, akik nem feltétlenül rendelkeznek komoly előadói tapasztalattal. Érdekes történeteket kerestünk, és bíztunk abban, hogy az addigra összeállt mentori program segíteni fogja az előadókat egy kivételes előadás megtartásában.

A mentorálás A professzionális prezentáció című workshopon való részvétellel kezdődött, majd a konferenciáig tartó időszakban folyamatos kapcsolattartással biztosította a megfelelő eredmény elérését.

Bár a hallgatóság nem tudott az előkészületekről, a szekcióterem zsúfolásig megtelt az első előadás kezdetére. Gyakran ülőhely hiányában 5-10 ember a hátsó sorok mögött állva hallgatta az előadókat, az előadók pedig kitettek magukért.

Elsőként Szabóné Vozár Katalin, a Felina Hungária Kft. termelési és logisztikai vezetője Méretre szabjuk a leant – avagy a lean bevezetése a fehérneműiparban címmel tartotta meg előadását. Miközben bemutatta egy cég első lean lépéseit egy olyan iparágban, amelyben eddig még nincs túl sok felhalmozott ez irányú tapasztalat, nem fukarkodott vevőik, a „fehérneműs hölgyek” bemutatásával, ami őszinte érdeklődést váltott ki a közönségből. Az előadás humoros volt, és láthattuk, hogy elhivatott vezetéssel komoly eredményeket lehet elérni akár 1-2 év alatt is.

A második előadó, Pinczés Róbert, a LEGO lean szakembere valószínűleg pályát tévesztett, mert úgy tudta bemutatni a LEGO okosraktárát, hogy az emberek gyakran nehezen tudták eldönteni, hogy nevessenek a stand-uposokat megszégyenítő fogalmazáson, vagy ámuljanak a technológiai és szervezési megoldásokon. Megtudhattuk többek között, hogy az okosraktár akár beavatkozás nélkül képes rakatot építeni és bontani, valamint áttárolni az egyik raktárrészből a másikba, illetve azt is, hogy 2019-re több LEGO emberke lesz, mint ember.

Az utolsó előadást a Gemba Csoport két szakembere, Kővári Róbert és Dévai Zoltán tartotta A logisztika nem vész el csak átalakul – a logisztikus munkakör végnapjai? címmel. Az eltűnő foglalkozások ismertetése után hamar a logisztikára terelődött a szó, és megtudhattuk, hogy bizony számos logisztikával kapcsolatba hozható munkakör legalábbis átalakul a közeljövőben, hiszen a logisztika kilenc M-jére már sok esetben választ kaphatunk a logisztikus munkakörön kívülről is.

Az előadásokat egy kerekasztal-beszélgetés zárta, ahol elsősorban az utolsó előadáshoz érkeztek kérdések, gondolatok.

Összességében elmondhatjuk, hogy jó hangulatban telt a szekció, és mindhárom előadás magasan felülmúlta a hallgatóság várakozásait. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ez a három előadás kapta a legtöbb szavazatot a kongresszuson.

Az elismerés természetesen elsősorban az előadókat illeti, akik – bár nem biztos, hogy ez látszott – keményen megdolgoztak ezért az eredményért. Mindazonáltal köszönjük a szervezőség munkáját, akik idén is lehetővé tették a szakma konferenciájának megrendezését.

Kosztolányi János
KAIZEN PRO Kft. – vezető lean tanácsadó
MLBKT – Lean tagozat vezető


MLBKT 21. Kongresszus (2013)

Az MLBKT 21. kongresszusán, 2013. november 13-án megtartottuk rendhagyó előadásunkat. Az előadásban a lean szemléletbe pillantunk be. A zenészek megadott témákra improvizálnak.

1. tétel: Rossz megbeszélés, jó megbeszélés
2. tétel: Reakciók egy problémára
3. tétel: Sorozatgyártás, egydarabos gyártás
4. tétel: Improvizáció a közönség által választott hívószavakra

Veér Csongor – hegedű, Bartek Zsolt – klarinét, Kákonyi Árpád – zongora, Kosztolányi János – szöveg.
Helyszín: Siófok, Hotel Azúr, Toscana I. terem
Operatőr: Nika Tamás

A YouTube-on részletes tartalomjegyzék található.
A rossz megbeszélés letöltés (pdf)


LEIH Nemzetközi Lean Konferencia (2012)

2012. április 25-én a Novotel Budapest Centrumban megrendezett Lean Enterprise Institute Hungary Nemzetközi Lean Konferencián kollégánk, Kosztolányi János a nyomtatott könyv jövőjéről szóló előadását bővített formában adta elő.

127 szakember volt kíváncsi az érdekfeszítő programot és előadókat felvonultató konferenciára. Kollégánk a konferencia főelőadója, John Shook után a második legtöbb szavazatot kapta előadására.


MLBKT 19. Kongresszus (2011)

2011. november 17-én előadást tartottunk az MLBKT 19. kongresszusán a siófoki Hotel Azúrban.
Az előadás a legtöbb szavazatot kapta a konferencia szekcióelőadásai közül.
Az MLBKT felkérésére 2012. február 8-án a Folprint Zöldnyomda vállalatlátogatásán újra előadtuk az alábbi előadást.


LEAN ESeT (2010)

A 2010. október 20-án Dunaújvárosban tartott előadásunk anyagát itt lehet letölteni.

Operátorkiosztás tervezése – Előadás (pdf, 996 kB)
Operátorkiosztás tervezése – Segédlet (pdf, 416 kB)