Legtöbbször sajnos a továbbképzésekre, tréningekre nem jut idő, pénz és erőforrás a cégek életében, de a kollégáktól valamilyen szinten (még ha kimondatlanul is) elvárják, hogy fejlődjenek, és egyre jobban végezzék a munkájukat.

Elvárható az önfejlesztés a kollégáktól?

Természetesen jó lenne, ha működne a dolog, és a kollégák autodidakta módon, vagy akár egymástól a munkahelyen önállóan tanulnának, és fejlődnének. Ám sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek többsége valamiért nem szokott rá az önfejlesztésre.

Persze egy bizonyos szintig működik a történet, mert amikor új kihívásokkal kerülünk szembe, akkor kénytelenek vagyunk „lépni” és a kötelező tréningeken túl gyakorlunk, illetve ha szükséges, kialakítjuk a sajt technikánkat adott esetben.

Tapasztalatom szerint az emberek három nagy csoportba sorolhatók ebben a témában. Az első csoportba tartoznak azok, akik nem szeretnének a szakmájukban fejlődni, csak a kötelező minimumot, de azt sem szívesen. A másodikba azok, akik maguktól nem feltétlenül keresik a fejlődési lehetőségeket, de ha megmutatják nekik azokat, és esetleg még valamilyen támogatást is kapnak, akkor szívesen áldoznak rá időt és energiát is. A harmadik csoport azokból áll, akik szeretnek folyamatosan tanulni, szeretnének jobbak lenni a munkájukban, új ismereteket elsajátítani, akár önállóan is. El kell azonban fogadnunk, hogy az emberek nagy része – ilyen vagy olyan okok miatt – nem szeretné autodidakta módon fejleszteni magát a munkájában, de még a hobbijában sem.

Miért nem akarjuk folyamatosan fejleszteni magunkat?

Mert minden újdonság, amit tanulunk, legyen az kisebb vagy nagyobb dolog, változással jár. És a változáshoz plusz erőforrás szükséges, ami lehet pénz, idő, hely, bármi, a lényeg, hogy be kell „fektetnünk” erőforrást ahhoz, hogy az újat megtanuljuk, és ahhoz is, hogy képesek legyünk azt alkalmazni is a napi gyakorlatban.

Egy egyszerű példa erre az Excel gyorsbillentyűinek használata. Bár rutinszerű használatuk jelentősen megkönnyíti a munkánkat, készség szintű elsajátításukhoz bizony rögös út vezet. Meg kell tudnunk, hogy léteznek egyáltalán ezek a gyorsbillentyűk, ki kell próbálnunk, meg kell tapasztalnunk használat közben, hogy hogyan működnek, majd napi szinten használnunk kell őket ahhoz, hogy rutinszerűen menjen a használatuk. Hiába gyorsabb és egyszerűbb velük a munka a legtöbb esetben, sok idő, mire gondolkozás nélkül, rutinból tudjuk használni őket, és addig lehet, lassabb lesz a munka, mint korábban, mert figyelni kell rá, hogy ne az egeret használjuk, gondolkoznunk kell, hogy hogyan is volt az a bizonyos gyorsbillentyű és ez bizony nem könnyű a napi kihívások mellett.

Mit tehetnek a vezetők?

Véleményem szerint, ha kevés idő is van a tréningekre, oktatásokra, sokat segíthet, ha azokat az embereket támogatjuk vezetőként, akik kettes és hármas csoportba tartoznak. Akik amúgy is fejlesztik magukat, azoknak elegendő, ha teret engedünk az új dolgok kipróbálására, gyakorlására. Azoknak pedig, akik a kettes csoportba tartoznak, lehetőséget kell adni, hogy meglássák, milyen potenciálok vannak azon a területen, vagy abban az eszközben, amivel foglalkoznak. Ez lehet akár belsős vagy külsős tréning, bemutató óra, vagy egy ingyenes workshop is. Szintén az Exceles példánál maradva, gyakran találkozom olyan szakemberekkel, akik az Excelt még mindig úgy használják, mintha egy papír alapú táblázat lenne, és semmit nem tudnak csinálni benne a kitöltésen kívül, de amikor megmutatunk nekik pár lehetőséget, amivel egyszerűsíteni lehet a saját adminisztratív munkájukat, akkor lelkesen figyelnek és tanulnak, nagyon hálásak a segítségért, és utána már alkalmazzák is az új ismereteket a gyakorlatban.

Mindenképpen megéri a kollégákat fejleszteni, mert amellett, hogy nagyobb lesz az elkötelezettsége, a hatékonysága is jelentősen megnőhet.

És hogy melyik kolléga melyik csoportba tartozik, azt szerintem a vezetők tudják, de ha nem, akkor elég egy kisebb tréninget tartani, és gyorsan ki fog derülni. 🙂

Szerző: Seres Richárd