A lean elvek és módszerek következetes alkalmazásával szervezetünk számos pontján számos eredmények érhetők el. A munkaerőhiány, a kibocsátás, a készletszintek, a költségek, az elkötelezettség mind azon területek közé tartozik, amelyen javítani tudunk. Lássuk részletesen.

A munkaerőhiány napjaink egyik legnagyobb problémája: a leannel felszámolhatjuk a veszteségeket és az értékteremtés arányát növelve  biztosíthatjuk, hogy a dolgozókink idejük minél nagyobb részében értékteremtő tevékenységgel foglalkozzanak. A gépek működésében lévő veszteségek csökkentésével csökken az átállás időszükséglete, a géphibák miatti állások ideje, a selejt mennyisége, ezáltal a gépek idejük nagyobb részében fognak számunkra hasznos tevékenységet végezni.

Növekvő kibocsátás: növelhetjük gépparkunk hatékonyságát így azonos gépparkkal és emberállománnyal nagyobb termelési mennyiséget tudunk előállítani.

Hatékonyabb szervezet: a lean elvek alkalmazása a vezetésben, a csoportmunkában javítja a teljes szervezet hatékonyságát, ennek eredményeképpen például csökken a felesleges riportok, megbeszélések száma és azok hossza.

Csökkenő készletek: a fejlesztések eredményei között minden esetben megjelenik a készletek csökkenése, ugyanis az új rendszerek, szabályozások bevezetésével szükségtelenné válnak olyan készletek, melyekre csak a szabályozatlanság és az információ nem megfelelő kezelése miatt volt szükség.

Hatékonyabb területfelhasználás: a veszteségek csökkentése (például készletek) és a rendszerszemléletű tervezés (például a folyamatok áramlásba rendezése) által kisebb területen is el lehet végezni ugyanazt a tevékenységet.

Csökkenő költségek: az előző pontoknak köszönhetően csökkennek az előállítás és üzemelés költségei.

Javuló morál és elkötelezettség: a dolgozók nagyobb felelősséget kapnak, képességüknek megfelelően előre léphetnek a ranglétrán, lehetőségük van több munkahelyen kipróbálni magukat, a véleményüket a javaslati rendszer által figyelembe veszi a cég. Az 5S-nek köszönhetően egy rendezettebb és élhetőbb munkakörnyezetben dolgozhatnak.

Javuló minőség: a képzettebb és elkötelezettebb munkaerőnek, valamint a jól szabályozott folyamatoknak köszönhetően csökken a selejt és hibázás, így javul a minőség.

Rugalmas szervezet és termelés: a statikus, változásokat elutasító, azoktól rettegő szervezet átalakul a változásokra rugalmasan reagáló szervezetté. A termelés képes lesz a vevői igény változására rugalmasan reagálni.

Javuló kommunikáció, átláthatóság fejlődése: a lean eszközök használatának (például vizuális irányítás) és a szemlélet változásának következtében hatékonyabbá válik a kommunikáció és láthatóvá válnak a célok, előrehaladás, elért eredmények.

Javuló biztonság: az összes eddig eredmény következményeként jelentősen javul a munkabiztonság.

Javuló vevőkiszolgálás és vevői elégedettség: a kiszállítási pontosság növekszik, valamint a vevők problémáinak kezelése is javul, így összességében elégedettebb vevőket kapunk.

Vonzóbb cég: mind a leendő munkavállalóknak, mind a leendő vevőknek vonzó egy olyan cég, amely magas szinten áll a leanben, így növekszik az esélye értékes emberek alkalmazásának és az új vevők szerzésének és a meglévők megtartásának.

Növekvő profit: a fejlesztések minden lehetőséget megteremtenek ahhoz, hogy a cég nyeresége növekedjen, de a felszabaduló kapacitások aktiválásáról, új üzletek szerzéséről a vállalatnak kell gondoskodnia.